Načítám Akce

Velká galerie Chodovské tvrze

Jubilující sochař, architekt a pedagog Václav Cigler (*1929) patří ke světově uznávaným autorům umělecké generace nastupující na počátku 60. let dvacátého století. Jeho tvorba je zaměřena na plastické objekty z broušeného optického skla, návrhy a realizace světelných struktura šperků, kresby, projekty do krajiny a kompozice pro architekturu.

Kresbou se zabývá od počátku své tvorby, tedy více než sedm dekád. Slovy Václava Ciglera: „Moje kresby jsou stavebními výkresy, schématy chrámů s půdorysy křížů a labyrintů okvětí, moje kresby jsou chůzí, blížením, pohybem.“

V roce 1965 založil a do roku 1979 vedl ateliér Sklo v architektuře na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Po návratu z Bratislavy vytvořil v pražském metru například interaktivní světelný objekt pro stanici metra Náměstí Míru (1978), skleněné stély a interiér stanice metra Náměstí Republiky (1983–1985)a dvě skleněné matnice pro vestibul stanice metra Křižíkova (1988). Nesmazatelně se zapsal do dějin světového výtvarného umění tím, že jako první začal pracovat s optickým sklem.

Za celoživotní dílo, pedagogickou činnost a nezpochybnitelný přínos v oblasti výtvarného umění byl Václav Cigler oceněn v roce 2019 cenou Ministerstva kultury České republiky.

Text Jana Šindelová

Kurátorka výstavy Mgr. Pavla Vaňková

Vstupné na obě výstavy: 100/50 Kč.